مرکز فرهنگی حیدر علیاف باکو
یک شاهکار معماری از یک گروه معماری شگفت انگیز در مرکز باکو ، مرکز ملی حیدر علیاف این بنا برای تبدیل شدن به اصلی ترین محل برگزاری برنامه های فرهنگی کشور آذربایجان طراحی شده است . مرکز فرهنگی حیدر علیاُف درباکو (آذربایجان) یکی دیگر از آثار تکرار نشدنی بانوی معمار شرقی زاها حدید است که به راستی در همه ابعاد معماری و غیر معماری پروژهی موفقی بوده است.
پس از برگزاری مسابقهای در سال ۲۰۰۷ ، شرکت معماری زاها حدید برای طراحی مرکز فرهنگی حیدر علی اُف برگزیده شد. معمار ایرانی تیم طراحی شرکت زاها حدید، خانم «سارا شیخ اکبری» مسئولیت طراحی داخلی این پروژه را بر عهده داشته است.
بهعنوان عضو سابق اتحاد جماهیر شوروی، طراحی شهری و معماری باکو پایتخت کشور آذربایجان واقع در ساحل غربی دریای خزر، به شدت تحت تاثیر طرحریزی آن دوران بوده است. از زمان استقلال این کشور در سال ۱۹۹۱ آذربایجان سرمایه گذاریهای سنگینی در مدرنسازی و توسعه زیرساختها و معماری باکو انجام داده و از میراث معماری شوروی به تدریج دور گشته است.
این ساختمان برای تبدیل شدن به محل اصلی برنامههای فرهنگی کشور طراحی شده، فرم و هندسهی شگفتانگیز این بنا در مقابل معماری خشک دوران شوروی که در باکو بسیار رواج داشته، قرار گرفته است و به جرأت آن را در هم میشکند. از سوی دیگر این بنا درک و احساسات لطیف فرهنگ آذری را به نمایش میگذارد و چهرهی خوش بین یک ملت را نشان میدهد که نگاهشان رو به سوی آینده است. سبک کاری حدید دیکانستراکشن یا ساختارشکنی است که همیشه توانسته به خوبی تصویری متفاوت از ساختارها خلق کند.
طرح مرکز فرهنگی حیدر علی اُف، ارتباطی سیال و پیوسته بین درون ساختمان و میدان اطرافش برقرار کرده است. این میدان به عنوان سطح زمین که به تمام قسمتهای بافت شهر باکو دسترسی دارد خیز برمیدارد تا فضای عمومی داخل ساختمان را در برگیرد و سلسله مراتب فضاهای به هم پیوسته برای مراسمات و اتفاقات فرهنگی معاصر و سنتی آذربایجان را تعریف نماید.
فرمبندی حجم به نحوی استادانه، با امواج و انشعاب، تاشدگیها و انعطافش سطح میدان را به چشم انداز معمارانهای مبدل نموده که عمکردهای بسیاری ایفا مینماید از جمله خوشآمدگویی، دعوت، پذیرایی و هدایت بازدیدکنندگان به سطوح مختلف درون بنا.