ایاصوفیه استانبول
مسجد ایاصوفیه استانبول یکی از مکان های دیدنی استانبول است که از شگفتی های معماری در طول تاریخ می باشد که تا به امروز نیز باقی مانده است. مسجد ایاصوفیه استانبول جایگاه مهمی در معماری جهان دارد و یکی از معروفترین جاذبه های گردشگری استانبول می باشد. در وقت سفر به معرفی این مکان زیبا می پردازیم :
ایاصوفیه بزرگ و قدیمی مثل خود استانبول دارای تاریخ پیچیده ای است که از ابتدا به عنوان کلیسا شروع به کار کرد و بعد از پیروزی عثمانی ها به مسجد تبدیل شد و در حال حاضر موزه می باشد. گنبد ایاصوفیا، یکی از سمبل های شهر استانبول است و حتی در وسط تمام بناهای تاریخی و جاذبه های سلطان احمد (منطقه شهری قدیمی استانبول) از اولین جاذبه های گردشگری ترکیه محسوب می شود. مسجد ایاصوفیه استانبول بزرگترین کلیسای ساخته شده توسط امپراتوری روم شرق در استانبول می باشد که سه بار در همان محل ساخته شده است. هنگامی که مسجد ایاصوفیه استانبول برای اولین بار ساخته شده بود، آن را کلیسای بزرگ نامگذاری کردند. با این حال، پس از قرن پنجم، آن را به عنوان مسجد ایاصوفیه (حکمت مقدس) نامیدند. در دوره بیزانس استانبول، در مسجد ایاصوفیه استانبول حاکمان تاج گذاری کردند، و آن را نیز به بزرگترین کلیسای جامع شهر تبدیل کردند.
تاریخچه ایاصوفیه
داستان ساخت ایا صوفیه از سال ۵۳۲ میلادی آغاز شد، زمانی که آشوب «نیکا» به جان قسطنطنیه افتاد.در آن زمان امپراطور «ژوستی نین اول» پنجمین سال حکومت خود را سپری میکرد و بین مردم نیز بسیار بدنام شده بود. مردم از مالیاتهای سنگین تحمیلی به سطوح آمده و خواهان برکناری ژوستی نین بودند.در طی آشوبها کلیسای ایا صوفیه به آتش کشیده شد و ساختمانی جدید باید بر روی ویرانههای آن استوار میگشت. برای ساخت کلیسای جامع جدید، ژوستی نین به دو مرد به نامهای «آنتمیوس» و «ایزیدور» پیشنهاد داد. آن دو ایا صوفیه را در مدت زمان کمتر از شش سال به سرعت به پایان رساندند. اگر بخواهیم آن را با سازههای معروف قرون وسطایی مقایسه کنیم مانند آن بود که کلیسای جامع نتردام پاریس را کمتر از یک قرن ساخته باشند.
این مدت زمان کوتاه سبب بروز مشکلات فنی در آینده شد. بنا به نوشته مورخان، کارگران مشکلاتی در سقف گنبدی داشته و حین ساخت یک بار قسمت اعظم آن فرو ریخت. دو دهه بعد از پایان ساخت، گنبد یک بار دیگر فرو ریخت. در زیر گنبد ۴۰ پنجره وجود دارند که نور خورشید را به داخل بنا هدایت میکنند. تابش نور خورشید بر موزاییکهای طلایی داخل ایا صوفیه صحنهای بسیار ملکوتی و آسمانی را شکل میدهد که سبب شگفتی بازدیدکنندگان خواهد شد. تاریخ نگاران میگویند زمانی که ساخت ایا صوفیه به پایان رسید، ژوستی نین گفت: سلیمان! من از تو جلو زدم.
فصل دیگر زندگی ایا صوفیه از سال ۱۴۵۳ آغاز شد. در آن سال امپراطوری بیزانس به پایان رسید و شهر قسطنطنیه به دست ارتش امپراطوری عثمانی افتاد. ایا صوفیه با عظمت و زیبایی خاصش خیلی زود توجه حکمرانان عثمانی را به خود جلب کرد. در همین زمان بود که چهار مناره به بنا اضافه گردید. در داخل بنا نیز موزاییککاریها پشت یک لایه رنگ زرد پنهان شده و تصویر چهار خلیفه را بر روی ستونها نصب کردند. سبک معماری مسجد ایا صوفیه به ویژه گنبدهایش بر روی معماری عثمانی تأثیر به سزایی داشت که یکی از بناهای متأثر از آن، مسجد آبی استانبول متعلق به قرن ۱۷ است.